Sportowiec wie, że te potrawy potrafią mu przetrwać walkę z grypą lub przeziębieniem

    Z pewnością nikt nie lubi kontuzji. Tym bardziej żaden sportowiec nie zamierza się męczyć kolejny raz z bardzo nieprzyjemnym przeziębieniem lub grypą. Jakie produkty w tym przypadku są właściwe?

    Na pewno warto zdecydować się na spożywanie owoców i warzyw, które posiadają dużą liczbę witaminy C. W tym przypadku wyróżniać należy brokuły, paprykę lub owoce cytrusowe. To właśnie dzięki temu można zdecydowanie obniżać ryzyko, które związane jest z przeziębieniem.

    Z pewnością cebula i czosnek nie należą do najbardziej przyjemnych produktów ale warto się zdecydować na ich spożywanie. To właśnie w nich można odnaleźć kluczową allicynę a to ona może wspomagać w walce z wirusami i bakteriami.

    Gdzie należy odnaleźć zdrowe źródło kwasów omega-3? Przede wszystkim można tego szukać w rybach morskich. Należy zaznaczyć to, że one mają odpowiednie działanie przeciwzapalne. Najczęściej polecanymi rybami przez wszystkich specjalistów to – łosoś, tuńczyk bądź makrela. W przypadku tej drugiej ryby warto próbować wybrać tą, która jest świeża i odstawić myślenie, że ta w puszce jest lepsza.

    Każdy sportowiec lubi spożywać duże ilości płynów. Często, znudzony piciem wody wybiera połączenie herbaty z cytryną. W tym przypadku warto zastanowić się nad opcją wypicia jakiegoś napoju z imbirem. Czy to połączenie jest optymalne? Oczywiście, że tak. W przypadku wypicia wody z imbirem lub herbaty należy spodziewać się tego, że będziemy w zdecydowany sposób walczyć z objawami przeziębienia. Jednym słowem mówiąc – super rozwiązanie na wzmocnienie odporności.