Sportowcy – jak powinni komponować swoja dietę?

    Dla sportowca dobrze dobrana dieta ma zawsze szczególne znaczenie. To dlatego, ze odpowiednio skomponowana po prostu realnie wpływa na osiągane sukcesy sportowe. Bez tego nie da się więc uzyskiwać dobrych efektów, gdyż organizm się nie będzie regenerował. Dużo się mówi o roli białka w diecie sportowca. Faktycznie jest ono niezastąpione, trzeba go dostarczać więcej niż w przypadku osób, które nie uprawiają sportów. To dlatego, że to budulec masy mięśniowej. Białko dobrze przyswajane jest w mięsie. Jednak mięso powoduje też niekiedy tycie. Dlatego nie można przesadzić w diecie z jego ilością, a przede wszystkim trzeba dobierać odpowiednie gatunki mięsa. Od lat absolutnym faworytem w tym względzie jest mięso kurczaka., białe, chude mięso, które dostarcza dużo dobrze przyswajalnego białka, a za to mało tłuszczu. Dzięki temu faktycznie będzie to dobry wybór. Tak więc mięso w diecie sportowca jest bardzo ważne, ale oczywiście nie może to być tłusty boczek, ociekająca tłuszczem karkówka czy kiełbasa. Tak naprawdę tutaj trzeba więc dobierać odpowiednie gatunki mięsa, by można było uzyskiwać w tym względzie najlepsze efekty, w postaci dostarczenia sobie odpowiedniej ilości energii i materiału budulcowego dla mięśni, a przy tym unikać dostarczania niepotrzebnych, nadmiernych ilości tłuszczu. Dlatego tak naprawdę kluczowe będzie dostarczanie dużych ilości mięsa, ale chudego. Właśnie każdego dnia taka porcja powinna być obecna w diecie. Dobrze by też było, gdyby to było mięso odpowiedniego pochodzenia, gdyż widomo, ze mięso kurczaka jest niekiedy niestety słabej jakości. Dodatkowo w diecie powinny być także ryby. W przypadku sportowców wegetarian, tutaj już sprawa się nieco komplikuje, gdyż jak widomo, najlepiej jednak przyswajane jest białko odzwierzęce, więc pochodzące albo z mięsa, albo z nabiału. Jednym roślinnym zastępnikiem są w tym przypadku warzywa strączkowe. To one mogą też dostarczać białka, które jest dobrze przyswajalne. Np. soczewica, soja, fasole – to jest zawsze podstawa kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż w przeciwnym razie osoby które nie jedzą mięsa nie mogłyby zachować formy i kondycji. Dlatego tak naprawdę te warzywa są konieczne. Także oczywiście w diecie tych, którzy jedzą mięso. Czasem co jakiś czas porcję mięsa można zastąpić porcją warzyw strączkowych. Dzięki temu można utrzymać odpowiedni bilans energetyczny, tak więc taki wybór może być na pewno optymalnym wyborem pod tymi względami. Tutaj więc nie ma takich problemów. Trzeba to stosować. Dobrze dobrana dieta zawsze pozwoli na uzyskiwanie dobrych efektów treningów, same ćwiczenie, samo budowanie mięśni – nie jest to wszystko możliwe bez dobrej diety. Bez tego nie da się po prostu takich wspaniałych efektów osiągnąć, bo po prostu zawsze te mięsnie muszą być regenerowane i trzeba dać im szanse na to, by mogły faktycznie się odbudowywać. Tutaj więc te reguły zawsze powinny być odpowiednio przestrzegane, by można było dzięki nim jak najlepiej uzyskiwać te wszystkie cele. Tak naprawdę dieta może być kluczem do sukcesu. Tak więc z całą pewnością można dzięki niej wiele osiągnąć i być z tego zadowolonym, w sensie uzyskiwania coraz to lepszych wyników. Tutaj więc te wszystkie zdania stają się kluczowe.

    Tekst przygotowany przy współpracy z: tamashisushi.pl