Batony energetyczne – czy skuteczne?

    Wśród wielu interesujących produktów dostępnych w sklepach dla sportowców oraz sklepach internetowych z suplementami diety z pewnością warto zainteresować się batonami energetycznymi. Nie są one nowością na polskim rynku, jednak ich popularność dopiero rośnie. Produkty te dedykowane są nie tylko zawodowym sportowcom, ale osobom aktywnym, które pragną w sposób smaczny i skuteczny uzupełniać składniki odżywcze, szczególnie podczas aktywności sportowej.

    Batony energetyczne to produkty wysoko przetworzone – ich zawartość jednak mocno zaskakuje. Niewielki batonik dostępny jest w zróżnicowanych formach, odpowiednich dla konkretnych rodzajów zawodników. Obecnie do najpopularniejszych produktów tego typu zalicza się batony proteinowe, węglowodanowe oraz mieszane (proteinowo-węglowodanowe). Innym podziałem, który funkcjonuje przy tym rodzaju produktów jest dzielenie ich na regeneracyjne oraz dodające energii. Co niezwykle istotne – produkty te świetnie nadają się w sytuacjach spadku mocy organizmu, np. podczas wielogodzinnych wędrówek górskich czy też wyczerpującego maratonu kolarskiego. Producenci przestrzegają jednak przed ich nadmiernym spożywaniem – duża ilość węglowodanów sprawia, iż nadmiar może okazać się zgubny dla naszej wagi oraz figury. Batony proteinowe powinny stanowić dodatek do diety, a nie zastępstwo pełnowartościowego posiłku. W przypadku kryzysu wydolności organizmu może on jednak skutecznie wzmocnić organizm.

    Jak działają batony energetyczne?

    Działanie batonów energetycznych jest niezwykle szerokie. W zależności od rodzaju tego produktu spełnia on inne funkcje. Batony węglowodanowe odpowiedzialne są za dostarczanie cukrów prostych do organizmu. Są one szybko wchłaniane oraz przetwarzane na dodatkową energię. Tego rodzaju zastrzyk mocy jest szczególnie pożądany po długotrwałym wysiłku, który jednak nie dobiegł jeszcze końca. Batony tego typu pozwalają na szybką regenerację oraz powrót do aktywności. Batony proteinowe mają za zadanie dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości białka. Batony te spożywane są najczęściej po treningu, aby skutecznie regenerowały organizm. Dostarczenie białka po aktywności jest konieczne – nowe włókna mięśniowe zaczynają tworzyć się jeszcze przed zakończeniem ćwiczeń – aby jednak proces ten został zachowany i nie doszło do katalizy, konieczne jest dostarczenie dodatkowej porcji protein. Batony mieszane proteinowo-węglowodanowe łączą w sobie oba te składniki i pozwalają jednocześnie dostarczyć zarówno białko, jak i cukry. Ze względu na swój uniwersalny charakter często wybierane są przez osoby aktywne, ale nie będące zawodowymi sportowcami.

    Dla kogo batony?

    Batony energetyczne dedykowane są sportowcom, osobom aktywnym, osobom pragnącym wyrównać poziom cukru czy białka podczas treningu. Jest grupa osób, którym odradza się przyjmowania tego rodzaju produktów. Są to przede wszystkim osoby chore na cukrzycę, kobiety w ciąży oraz osoby z problemami trawiennymi.

    Batony dostępne są w sklepach internetowych oraz licznych sklepach dla sportowców.