Ubytek składników odżywczych – białka, węglowodanów, witamin – dokucza nie tylko sportowcom, ale i każdemu, kto uprawia sporty i jest aktywny zawodowo. Utrata składników odżywczych w krótkim czasie nie jest groźna dla organizmu, jednak długotrwałe narażanie się na brak mikroelementów i związków odżywczych może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie. Jak uzupełniać niedobory? Jak prawidłowo odżywiać się? Czy suplementowanie diety jest dobrym rozwiązaniem?
Codziennie nasz organizm potrzebuje wielu składników odżywczych: białko odpowiada za budowanie nowych włókien mięśniowych, węglowodany niezbędne są do wytwarzania energii potrzebnej do życia. Liczne związki organiczne, witaminy – wszystkie one wpływają na harmonijne funkcjonowanie konkretnych układów czy narządów. Brak konkretnych składników odżywczych ma wiele konsekwencji. W przypadku niedoborów węglowodanów organizm zaczyna czerpać energię z białek, co skutkuje ubożeniem masy mięśniowej – jest to w szczególności duży problem dla sportowców budujących rzeźbę ciała. W przypadku braku białka niemożliwe jest budowanie masy mięśniowej – białko konieczne jest osobom po długich chorobach w okresie rekonwalescencji, ale również dzieciom w okresie silnego wzrostu. Białko to podstawowy budulec ludzkiego ciała. Brak konkretnych witamin może mieć różnorodne konsekwencje. Brak witaminy C charakteryzuje się obniżeniem odporności całego organizmu, w skrajnych przypadkach może prowadzić do wypadania zębów. Braki w witaminach z grupy B wpływają na nieprawidłowości w obrębie skóry, włosów, paznokci. Brak konkretnych witamin ma również niebagatelny wpływ na konkretne układy wewnętrzne i ich pracę.
Długotrwałe niedobory składników odżywczych mogą wpłynąć nie tylko na pogorszenie stanu zdrowia, ale mieć kolosalny wpływ na jakość życia. Jak więc dbać o to, aby ich poziom był stale uzupełniany?
Odpowiednia dieta to podstawa
Podstawą zdrowego organizmu jest oczywiście odpowiednia dieta – powinna być ona bogata w warzywa i owoce, nieprzetworzone, najlepiej jedzone na surowo. Warzywa i owoce zawierają wiele naturalnych mikroelementów oraz witam, które powinny być dostarczane do organizmu każdego dnia. Zbilansowana dieta obejmuje również posiłki zawierające białko – w tym przypadku najistotniejsze jest pełnowartościowe mięso. Najlepiej, aby było ono gotowane, niekoniecznie smażone. W diecie nie powinno zabraknąć również produktów nabiałowych: jaj, kefirów, serów, mleka. Dieta powinna być uzupełniana również w błonnik – znajdziemy go najwięcej w ziarnach zbóż.
Czego unikać? Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych w organizmie warto unikać produktów o niskiej zawartości witamin i mikroelementów. Warto dodać, iż niektóre produkty wręcz „wypłukują” składniki z ciała. Takim produktem jest kawa – które wpływa na usuwanie magnezu z organizmu.
Suplementowanie diety
Jeśli odpowiednia dieta nie zapewnia nam dostatecznej ilości mikroelementów warto sięgnąć po suplementy diety. Są to zestawy witaminowe lub specjalistyczne odżywki, w których składzie znajdziemy najistotniejsze elementy zbilansowanej diety.